'Nûn' Harfinin Sırrı


Arapça 'nûn' harfinin üstündeki nokta insanı temsil eder. İnsan kendisine verilen enerji ile kuşatılmıştır. Kelimeyi çoğul hale getiren ve sonsuz potansiyeli temsil eden nûn harfi BİZ anlamına gelir. Tüm evrenin kilidini açacak olan ve BEN diyen insan evrensel enerji ile buluştuğunda BİZ yani 'nûn' olur. Birlik anlamına gelen 'nûn'; birleşik, görünmeyen ama kuşatan, gizlenmiş ruhsal alemin sembolüdür.

Bir çok dilde balık anlamına da gelen 'nûn'; Hz. Yunus'u yutan balıktır. Balık iki anlamda kullanılır. Birincisi Nefsi Emmare boyutunda bizi yutan ve sıkıntılar vererek sınayan balık, ikincisi ise çalkantılı arz denizinde bizi koruyan ve bir denizaltı gibi kurtuluşa erdiren balık. Yunus peygamber balık tarafından yutulunca:

"Seni her türlü noksanlıktan tenzih ederim. Şüphesiz BEN kendine zulmedenlerden oldum." diye dua etmiş ve BEN bilincinden BİZ bilincine geçiş yaptığı için O'nu yutan balık tarafından kurtarılmıştı! 

İbn Arabi Futûhat-ı Mekkiyye'de;

“Bu harflerin sırlarından ve hakikatlerinin gereklerinden söz açmış olsaydık, el yorulur, kalem yaya kalır, mürekkep kurur, Levh-i Mahfuz bile olsa kağıt ve levhalar yetişmezdi.” der. 

Hurûf-ı mukattaaların her biri belli kelimelerin anahtarı veya kısaltmasıdır. Örneğin İbn Abbas’tan rivayet edilen bir görüşe göre “elif- lâm-mîm” terkibindeki elif Allah’a, mîm Muhammed’e, lâm ise Cebrâil’e delâlet eder ve bu terkip, “Bu kitap Allah katından Cebrâil vasıtasıyla Muhammed’e indirilmiştir” anlamına gelir. 





Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

5 Elemente Göre Kişilik Özellikleri

Mutluluk ve Kitabım

AN'da Yaşamak, Akışta Kalmak