Elif- Lâm -Mim



Tasavvuf hal ilmidir ve Sufi varlığın sırrını arar. Benliğin baskısından ve dayatmalarından kurtulmak; varlığın sırrını çözerek sembolik anlamda yok olmaktır. Yaratıcıyı keşfeden Sufi O'nun ahlakını benimser ve bilgeleşir. 

Allah -evren- insan arasındaki bağlantı Elif-Lam- Mim ile sembolleştirilir. Gerçeğe ulaşma aşkıyla yanan Sufi seyr-ü sûluk (gerçeğe ulaşmak için tutulan yol) yolculuğuna çıkar. Bu yolculukta amaç; nefsini arındırarak olgunlaşmak, duygu, düşünce, hal ve davranışlarını kontrol ederek manen şekillenmek, birlik ve bütünlük bilincine ulaşmaktır. 

Batın bilgiyi keşfederek sırra ulaşmayı hedefleyen Sufi öncelikle bilgiyi içselleştirir ardından iç aydınlığını söz, hal ve davranışları ile yansıtmaya başlar. 

Hayatın sembolü olan Elif kendi mükemmelliği ile Zat'tır. Alfabenin ilk harfi olan, dimdik duran ve başka hiç bir harfle birleşmeyen Elif bize der ki; gereksiz şeylerle uğraşmazsak kurtuluşa ereriz. Kurtuluşa eren kişi tekamül mertebelerini hızla tırmanır. Elif Cem Makamıdır ve tüm mertebeler O'na aittir yani dairenin hem merkezi hem de çevresidir, dosdoğru yoldur, İnsanı Kâmil'in özü ve Hakikatidir. 

Varlıkların ilmi suretler halinde bulunduğu alemden olan Lâm amaçtır. Allah'ın bilinmek istemesi ve iradesi olan Lâm araftır; Elif ve Mim'i birleştirir. 

Mim; Allah'ın nuru ile varlıkta görünür olmasıdır. Allah'ın iradesi; Elif, iradenin ortaya çıkması; Lâm, kulun bu iradeyi işiterek uygulaması; Mim'dir. Elif-Lâm-Mim; Kâmil İnsan'dır.

Herşey birbirine bağlıdır ve birbirini etkiler. 

Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

5 Elemente Göre Kişilik Özellikleri

Mutluluk ve Kitabım

AN'da Yaşamak, Akışta Kalmak