Simülasyonda mı yaşıyoruz?


Hiçlikte her şey bir noktada toplanmıştı sonra büyük patlama gerçekleşti. Galaksiler bizden uzaklaştıkça frekansının uzadığını ve yayılan ışığın renginin kırmızı olduğunu gördüğümüzde evrenin bir başlangıcı olduğunu düşündük. 13.8 milyar yıl önce tekillik vardı, enerji ve madde bir noktada toplanmıştı ve tek bir temel kuvvet vardı. Büyük patlama sonucu genişleme başladı; kuarklar tüm evrene yayıldı, elektromanyetik kuvvet ve zayıf nükleer kuvvet birleşince higs bozonu oluştu. Parçacık ve anti parçacıklar birbirini yok ederek genişlerken madde ve antimadde oluştu. Madde antimaddeyi yendiğinde yaşadığımız evren şekillenmeye başladı. 

Dev teleskoplarımız ile ışığın izini sürüyor  hiçlikten doğan gerçekliğimizi çözmeye çalışıyoruz. Uzayın derinliklerinde neler olduğunu anlamak için süper novaları gözlemliyoruz. Evrenin doğuşunu ve geleceğini anlamak için beyaz cüceleri gözlemliyoruz çünkü güneşimiz de bir beyaz cüceye dönüşecek. Evrende 2 trilyon galaksi olduğunu biliyor muydunuz? Evrenimiz sürekli genişliyor ve biz bu genişlemenin ne zaman duracağını bilmiyoruz. Karanlık maddenin neden olduğu kütle çekiminin bu genişlemeyi durduracağı düşünülüyordu ancak genişlemeyi karanlık enerjinin tetiklediği fark edildi. Karanlık madde ve madde karanlık enerjiye yeniliyor. Boşluk arttıkça karanlık enerji büyüyor; Hiç'liğin gücü! 

Büyük Patlama'dan milyarlarca yıl sonra, karanlık enerjinin evren'in belirli bir noktasında evren'in genişleme hızına hakim olmaya başlaması gizemini koruyor. 

Büyük patlamadan önce zamanın olup olmadığı tartışılıyor. Merkür'ün yörüngesinde oluşan sapmanın hesaplara uymaması yasaları sorgulamaya yol açtı çünkü mutlak zaman kavramı ile uyumsuzdu. Böylece mutlak ve evrensel zaman anlayışı yıkıldı. 

Fizikçi Jose Senovilla karanlık enerji olmadığını, evrenin genişlemediğini aslında zaman yavaşladığı için bizim bunu genişleme gibi algıladığımızı söyler. Bu görüşe göre; zaman akışı yavaşlıyor ve bir gün tamamen donacak. Bu teoriye göre; görelilik teorisinde uzay-zaman bir bütün olduğu için bir gün zaman uzaya dönüşebilir. Evrenimiz zaman ortadan kalktığında 4B uzaya dönüşebilir. 

“Gerçek dünyada yaşıyor olma ihtimalimiz milyarda bir” diyen Elon Musk  hepimizin bir simülasyodaki bilgisayar karakterleri olduğumuzu söylüyor. Tıpkı Farabi'nin söylediği gibi:

"Varmısın ki yok olmaktan korkuyorsun?" 

 



Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

5 Elemente Göre Kişilik Özellikleri

Mutluluk ve Kitabım

AN'da Yaşamak, Akışta Kalmak