Öz Biliş İle Yaşamak
Hata yapabiliriz, önemli olan hatayı farketmek, durmak ve düzeltmektir. Bu durumda büyük bir farkındalık ve şuur oluşur. Tekâmül edebilmek için alışkanlıklarımızı değiştirebilmek gerekir. Üst düzey bir bilinçle her düşünce, duygu ve davranışımızı bir yabancıyı izler gibi gözlemleyelim. Bu düşünce, duygu ve davranışlar gerçekten bize mi ait yoksa ailemiz ve çevremizden kopyalanarak kaydedilen bilinçaltımıza mı? İçimizde kaç tane 'ben' diyen var? Biz hangi 'ben'iz?Hep aynı şekilde düşünüyor, aynı duyguları yaşıyor ve aynı şekilde davranıyorsak; değişim-dönüşüm yani tekamül yoktur. Duygu, düşünce ve davranışlarımızı yöneterek öz bilişle hareket etmeye başladığımızda ve bunu sürekli tekrarladığımızda kişiliğimizde kalıcı bir değişim başlar.
Bunu başarabilmek için de; gölge benliklerimizle yüzleşmek, bize ait olmayan negatif sesleri susturmak, güzel düşünüp güzel davranarak kişiliğimizi geliştirmek gerekir. Kişiliğimiz değiştikçe kadersel döngülerimiz de değişir.
Kur'an'ı Kerim'de ne güzel dile getirilmiş bu durum:
"Güzel düşünüp, güzel davrananları böyle ödüllendiririz biz." (Saffat Suresi 131)
Mahatma Gandhi der ki:
"Her sabah kalktığım zaman kendi kendime şöyle söz veririm:Dünya üzerinde vicdanımdan başka kimseden korkmayacağım. Kimsenin haksızlığına boyun eğmeyeceğim. Adaletsizliği adaletle yıkacağım ve mukavemet etmekte ısrar ederse onu, bütün mevcudiyetimle karşılayacağım."
"Dünyada görmek istediğiniz değişikliğin kendisi siz olun."
"Düşünceye gem vurmak, zihne gem vurmak gibidir. Bu ise rüzgarı zapt etmekten de zordur."
"Özgürlük hiçbir zaman "her istediğini yapma izni" anlamı taşımamıştır."
👏🍀🫒🍀teşekkürler hocam 🙏
YanıtlaSilTeşekkürler
Sil