Farkındalık
İnsan beyni yüz milyar nöron hücresinden oluşan bir ağdır. Farklı tecrübe ve duygular yaşadığımızda farklı nöral bağlantılar oluşur. Nöroplastisite belirli nöronları aktif hale getirerek beynimizin istediğimiz yönde gelişmesidir. Yeni şeyler öğrenmeye devam ettiğimizde veya yeni öğrendiğimiz bilgileri tekrar ederek kalıcı hale getirdiğimizde; beynimizde uzun süreli işlevsel değişiklikler meydana gelir. Beynimiz öğrenmeye açıktır ve bir oyun hamuru gibi esnektir. Eğitim ile beynimizi istediğimiz alanda geliştirebiliriz. Gelişmiş bir beyin bilgiyi kolay işler ve ışıl ışıldır. Aydınlanma; beynin tam kapasite çalışmasıdır.
Deneyimlerimiz beynimizdeki sinir yollarını yeniden düzenler. Nöronun voltajı belli bir seviyeye ulaştığında diğer hücrelere bu işlemi tekrar etmeleri için elektrik sinyali yollar. Nöronlar aynı anda ateşlendiğinde; hafıza, dikkat ve zekanın temelini oluşturan dalgalar oluşur. Her birinin farklı görevi olan bu dalgalar uygun dalga boylarıyla eşleşir ve seyir başlar!
Bir duygu ve davranışı tecrübe ettiğimizde beynimizde belirli nöronlar ateşlenir. Aynı davranışı başkası yaptığında da aynı nöronlar kendimiz deneyimlemişiz gibi tekrar ateşlenir. Bu empatik ayna nöronlar sayesinde diğer kişilere bağlanır ve ne hissettiklerini anlarız. Başkalarının bizim hakkında ne düşündüğünü çok önemsememizin nedeni hayale cevap veren ayna nöronlardan aldığımız geri dönüşlerdir.
Düşüncelerimizi kontrol etmeye başladığımızda ve anılarımızı tekrar değerlendirdiğimizde nörokimyasal bir değişim tetiklenir. Kendimizi gözlemlemek beynimizin yapısını değiştirir ve duygularımızı kontrol edebileceğimiz bölgeleri aktive eder; İrade ortaya çıkar. Kendi davranışlarımızı kontrol edebileceğimize inanmaya başladığımızda; deneyimlerimiz yoluyla bilinç gelişir ve farkındalık oluşur.
🍀🌾🍀teşekkürler hocam 👏
YanıtlaSil🌻
Sil