Îşleyen Demir Işıldar

Beynin egzersiz ile geliştirilebilir bir kas gibi olduğu ile ilgili farkındalık her geçen gün artıyor. Otopsi incelemelerinde; eğitim sayesinde nöronlar arasındaki bağlantı sayısının arttığı görülmüş.

Nöronlar arasında ne kadar çok bağlantı kurulursa; o oranda nöronlar birbirinden uzaklaşıyor ve beynin hacmi artıyor.

Beyni uyarmak, beynin gelişmesine olanak sağlıyor. Beyin yaşayan, değişen ve gönderilen sinyallere uyum sağlayan yapısı ile mucizeler yaratan bir organ.

Beyni öğrenmeye zorlamak gerekiyor. Okullarda el yazısı öğretilmesinin; motor kabiliyetleri güçlendirdiği, hızlı ve akıcı konuşmaya katkı sağladığı farkedilmiş. El yazısı zorlayıcı ancak öğrencinin kazanımlarını artıran bir uygulama...

Dr. Norman Doidge'nin "Kendini Değiştiren Beyin" kitabında okuduğum enteresan bir vakadan söz etmek istiyorum.
Felç geçirerek konuşma ve yürüme kabiliyetini yitiren bir hastaya sıfırdan yürüme ve konuşma eğitimi verildikten sonra hasta bu melekeleri tekrar kazanıyor ve sağlıklı bir şekilde 7 yıl yaşıyor. Dağ tırmanışı sırasında kalp krizi geçirerek öldükten sonra yapılan otopside; felç geçirilen beyin bölgesinde iyileşme olmadığı ancak beynin yeni yollar ile tekrar konuşma ve yürüme melekelerini kazandığı farkediliyor.
Boşuna dememiş atalarımız: " Îşleyen demir ışıldar."


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

5 Elemente Göre Kişilik Özellikleri

Mutluluk ve Kitabım

AN'da Yaşamak, Akışta Kalmak