Düşünce>duygu>davranış> alışkanlık>değer>kader
Deneyimlerimiz sonucunda bazı düşünceler açığa çıkar ve biz benzer deneyimler yaşadıkça bu düşünceler köklenir. Bu kökler bizim dünyaya ve insanlığa olan bakış açımızı temsil eder. Örneğin aldatıldığımız zaman karşı cinsin güvenilmez olduğuna karşı duyulan kök inancımız düşüncelerimizi kontrol etmeye başlar.
Duygularımız, düşüncelerimiz ve davranışlarımız bizi biz yapan değerlerdir. O yüzden tüm duygu ve düşüncelerimizi çok iyi gözlemlemek gerekir. Çünkü duygularımız düşüncelerimiz ile şekillenir ve olaya bakış açımıza göre değişir. Örneğin; boşanma sonrası; hayata devam kararı alan kişi ile kendini yaşama kapatan iki kişiyi ele alalım. Bu iki kişi; farklı düşünce yapısında oldukları için farklı duygular yaşayacak ve davranışları da, duyguları doğrultusunda şekillenecektir.
Hissettiğimiz şekilde davranırız yani duygularımız davranışlarımıza yön verir.
Hayat yolculuğunda yanlış bir yola girdiğimizi düşünüyor isek; duyguyu ve o duyguyu bize hissettiren düşünceyi değiştirmek gerekir. O zaman gidilen yol da değişir...
Belli bir mizaç ile doğarız ama karakterimizi çevremizden gelen uyaranlar sonucu günbegün inşa ederiz. Olaylara yüklediğimiz düşünceler duygularımızı, duygularımız davranışlarımızı, davranışlarımız da hayatımızı şekillendirir. Hiç farkında olmadan bir düşünce ile kendimize bir kader yazarız.
Bize rahatsızlık veren bir duyguyu hissedelim. Bu duyguyu hissettiren bir görüntü aklımıza geldiğinde vücudumuzun neresinde rahatsızlık hissediyorsak oraya sevgi enerjisi gönderelim. Derin bir nefesle sevgi alalım ve nefes verirken rahatsızlığı sevgiye dönüştürelim. Sevginin iyileştiremeyeceği yara yoktur.
Altaylar'dan Verbistky'in derlediği (Türklerin kültürel ve Kozmik Kökenleri- Burhan Yılmaz kitabından alıntıdır.) Yaradılış Destanı'nda Ak Ana'nın sözlerine kulak verelim:
"De ki hep, 'yaptım oldu' başka birşey söyleme. Hele yaratır iken, 'yaptım olmadı deme.' "
" Dinleyin ey insanlar, varı yok demeyin. Varlığa yok deyip de, yok olup da gitmeyin."
Yorumlar
Yorum Gönder