Nefes Teknikleri


Yeni doğan bir bebeği uykusunda gözlemlersek, her nefes alışında göbeğinin şiştiğini fark edebiliriz. Zaman geçip büyüdükçe, zihnimizle daha çok meşgul olduğumuz için nefesimiz yüzeyselleşir. Sadece uyurken göbek nefesi alırız çünkü uyku esnasında akıl devre dışıdır. Doğru nefes almak, doğal davranmakla ilgilidir. Doğal olduğumuzda daha derin nefesler alırız. Göbek nefesi bizi rahatlatırken olumlu duygu durumu yaratır. Doğru olan, nefes alırken göbeğin şişmesi, verirken inmesidir.

Nefes, enerjinin ve hayatın kaynağıdır. Hücre sağlığı için, doğru nefes alarak oksijenin hücrelere ulaştırılması büyük önem taşır. Nefes bittiğinde yaşam biter. Birçoğumuz bazı duygular ve düşünceler sebebi ile nefes almakta zorlanır, nefesimizi tutar ya da kısıtlı nefes alırız. Nefes yetersizliği, başta akciğer ve kalp olmak üzere tüm organlara zarar verir.

Gergin ve öfkeli isek, genellikle göğüs nefesi alırız. Nefes alırken göğüs şişer ve iner. Göğüs nefesi aldığımızda, akıl devre dışı kalır ve onun yerini duygular alır. Bir de ağızdan alınan nefes var ki, oldukça zararlı ve havadaki mikropların ağızdan direk alınması sebebiyle hastalıklara neden olur. Oysa nefesi burnumuzdan aldığımız zaman, burun kılları mikropların girişini engeller ve sadece nefes alırız. Ağızdan alınan hava, nefes sayılmaz ve duygu karmaşası yaratır. Doğru teknik, burundan derin derin alınan ve göbeği şişiren nefestir. Nefesi burnumuzdan alır ve verirsek ruhsal farkındalığımızı artırarak, kendimizi daha yüksek frekanslara uyumlayabiliriz.

Herhangi bir şeyden kurtulmak istediğimizde; istemediğimiz şeyi düşünerek güçlü bir nefesle dışarı atma çalışması yapabiliriz. Örneğin canımız sigara çekti, derin bir soluk vererek bu isteği dışarı atabiliriz. Tekrar nefes aldığımızda, bu isteğin kaybolduğunu farkedeceğiz.

Uzakdoğu'da ses ve nefes çalışmaları ile beynin dengelenmesi hedeflenir. Prana nefesi denilen, "yaşam" anlamına gelen bir teknik kullanılır. Prana nefesinde vücut dik olacak şekilde oturulur, eller açılır ve burundan derin nefes alınır. Vücudun dik olması; hayatta daha dik, kararlı ve doğru olabilmeyi hedeflerken, avuçlar açılarak enerjinin rahatça girmesi sağlanır. Bu tekniğe spritüel nefes de denir. Alma ve verme dengesinin sağlandığı bu nefeste, sakinlik ve şifa ile birlikte nefsin öldürülmesi amaçlanır. Yaşam, ona çağrıda bulunduğumuz için her nefeste içimize dolar. Prana nefesinde, akıl ve kalp devre dışı bırakılarak göbeğe kadar inilir ve böylece varoluşun merkezine ulaşmak hedeflenir.

Doğru nefes tekniği ile hücre sağlığımızı korurken, organlarda oluşan sorunları da giderebiliriz. Nefes alırken tüm eklem, kas ve organları esneterek sorun olan yeri tesbit edebilir ve sorun olan yere odaklanıp, derin nefesler göndererek iyileştirebiliriz.

Ruhsal farkındalığımızı artırmanın en güzel yolu ise; en az 5 kez burundan derin nefes almak. Derin nefesler alalım ve varoluşun güzelliğini yüreğimizde hissedelim. Bu çalışmayı gün içinde istediğimiz zaman yapabiliriz. Nefes almaya devam ettikçe akıldan yüreğe yöneleceğiz, hislerimizin farkına varacağız ve iç dünyamızın zenginleşmesini seyredeceğiz.

Şimdi hep birlikte; içimizdeki tüm havayı boşaltan derin bir nefes verelim, midemizi içeri çekerek tüm havayı boşaltalım ve nefesimizi tutalım. Nefes aldığımızda, büyük bir mutlulukla dolacak içimiz. Nefes alıp verirken sevgi alıp-sevgi verdiğimizi hissedelim. Yaşama sevgi verelim ve nefes aldığımızda, yaşamın sevgiyi içimize doldurduğunu fark edelim. Her nefes aldığımızda, sevgiyi tüm kalbimizde hissedelim. Ruhumuzun derinliklerinde büyük bir sevinç, neşe ve coşku duyalım😍

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

5 Elemente Göre Kişilik Özellikleri

Mutluluk ve Kitabım

AN'da Yaşamak, Akışta Kalmak